Eszterházy torta
A következő recepttel szeretnék buzdítani mindenkit arra, hogy elkészítse ezt a finom tortát, esetleg egy különleges alkalomra, és méltán kapta nevét egy nemes hercegről...hisz uralkodó a sütemények között!
Hozzávalók
12 db tojásfehérje
27.6 dkg cukor
27.6 dkg darált dió
6 dkg finomliszt
40 g vaníliás pudingpor
3 db tojás
3dl tej
15 dkg cukor
30 dkg margarin
40 ml rum
5 dkg étcsokoládé
10 dkg fehér csoki
Elkészítés
Előkészítek sütőpapìrt, egy 26 cm-es tortaformát, rá helyezem a sütőpapírra és körbevágom, ebből kell 6 db.
2 db tojásfehérjét kemény habbá verem, közben fokozatosan adok hozzá 4.6 dkg cukrot. Magas falú mérőpohárba csinálom, pont bele fér a habverő és ìgy nem fröcsög. Ha ezzel megvagyok kimérek 4.6 dkg darált diót (igazi diót használok, amit én daráltam előzőleg), a dióhoz hozzámérek 1 dkg finomlisztet. A diós keveréket óvatosan a felvert tojásfehérjéhez keverem.
Előmelegìtem a sütőt 180 fokra.
A masszát egyenletesen rákenem a sütőpapìrra. Kb. 8-10 perc alatt szép halványbarnára sütöm. Amìg sül, az elmosott mérőpoharamba készítem a következő adagot.
6 -szor ismétlem.
Következő a krém:
40 g vaníliás pudingport, a 3 db tojással, és kevés tejjel simára keverem.
A maradék cukrot a tejjel felforralom, és hozzáadom a tojásos keveréket, és 1-2 perc alatt összeforralom.
A margarint kihabosìtom és a teljesen kihűlt krémmel és a rummal összekeverem habverő segítségével.
A piskóta lapokról lehúzom a sütőpapìrt, ha nem akar lejönni vizes törlés után le fog könnyebben jönni, és vigyázok közben, hogy ne törjenek a lapok. Ezeket a lapokat betöltöm a krémmel úgy, hogy egyenletes legyen minden réteg.
Ezután gőz fölött felolvasztom a fehércsokit (én Milkát szoktam) 1-2 csepp étolajat teszek hozzá. Ezzel bevonom a torta tetejét. Azután az étcsokoládé is felolvasztom, Dr.Oetker zacskós ét tortabevonót szoktam használni és ha már folyékony kivágom a sarkát, és vékonyan tudom csorgatni, a közepétől indulok és körbe haladok, amíg nem érek a torta szélére, majd egy fogvájóval középről kihúzogatom a széléig egyenesen. Ezt körben megcsinálom. Az oldalát darált dióval beszórom. 1-2 óra hűtés után fogyasztható.
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!
Link másolása