Borsos tokány-másképp
Hozzávalók
1,5 kg lapocka
kb. 25 dkg csemege szalonna
kb. 25 dkg Kolozsvári szalonna
0.5 kg csontos füstölt oldalas
3-4 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
4-5 szem koriandermag
pirospaprika
só
bors
Elkészítés
A borsos tokány alapja a szalonna, minden mást lehet variálni, de annak bent kell lennie.
A csemege szalonnát felkockázom (nem olyan kicsikre, mert megég) és egy száraz, nagy lábasban kisütöm a zsírját, ezután hozzáadom a szintén felkockázott kolozsvári szalonnát is. Ezt követően az apróra vágott vagy darált vöröshagymát is beleteszem a szalonna mellé dinsztelni, már mennyei illatok terjengenek.
A koriandermagot késsel megroppantom és hozzáadom pirìtani.
A lapockát csìkokra vágom, az oldalast is feldarabolom. Először a lapockát teszem a finom, hagymás, szalonnás keverékhez, és nagy lángon pirítom, amíg ki nem fehéredik a husi, úgymond kérget kap, ezáltal nem szárad ki. Majd mehet bele az oldalas is. Fűszerezem sóval, borssal, pirospaprikával. A sóval csìnján bánok, mert a szalonna, a füstölt oldalas is sós. A borsot nem sajnálom, jó kis pikáns legyen! Pirospaprikát elvileg nem raknak bele, de nem baj, ha van benne, hisz szép szìne lesz tőle.
A fűszerezés után kevés vizet teszek hozzá, lefedem és takarékon főzöm, időnként megkeverve, és mindig csak pici vizet adagolok hozzá, mikor látom, hogy lesült... Amikor már majdnem kész, hozzáadom a hámozott paradicsomot, a darabolt paprikát, és a zúzott fokhagymát.
Ha minden megpuhult, adok még hozzá vizet, és jól összeforralom.
A végeredmény magáért beszél, a szalonna, a csontos oldalas, a lapocka kellemes egyveleg.
A csontos húsból mindig finomabb az étel, a lapocka többféle húsból tevődik össze érdemes kombinálni.
Petrezselymes galuskával tálalom.
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!
Link másolása