Házi tepertő, zsír
Íme az ikrás, hófehér, színtiszta házi sertészsír és a roppanós tepertő.
A zsírszalonnát, lehetőleg házit, feldarabolom egyforma kockákra, kb. 5×5 cm méretűre, kisebb ne legyen, mert nagyon apró lesz.
Ha van a zsírszalonnán húsi, nem szedem le, véletlenül sem hanem örülök, hogy van rajta, mivel nagyon finom ropogós töpörtyű falatkák lesznek belőle.
Egy jó nagy lábasba pakolom az aprított zsírszalonnát, ami nekem 7,15 kg volt. Öntök alá kb. 3 dl vizet és egy púpos teáskanál sót. Elkezdem sütni, az elején folyamatosan keverem megállás nélkül, ami kicsit nehéz, amíg nem engedi a zsírját.
Ha elindul, akkor könnyebb, és leveszem a lángot. Kitartóan sütögetem, egészen addig, amíg az edény oldalához nyomva már nem serceg, és szép, aranybarna színe van.
Ekkor leszűröm a zsírt, a tepertőt csak kicsit nyomkodom ki a merőkanál segítségével. Véletlenül sem nyomom át krumplinyomón. Ezzel elkészült a tepertő és a zsír.
Ha kettétörök egy szem tepertőt, látom, hogy van beltartalom, ha megkóstolom, érzem is. Ipari feldolgozásban ilyet nem eszünk. Lehet hozzá gyúrni házi tésztát, és túrós tészta mellé, kitűnő a finom tepertő.
Zsír vagy olaj? ZSÍR!
Mindenkinek ajánlom, hogy zsírral főzzön, az ételek ízletesebbek, fontos energia forrás, az idegrendszer, a hormonok működéséhez, nem beszélve a vitaminok felszívódásához is szükséges. Mértékletesség, ez a kulcsa a dolognak, mert ha mértékkel használjuk, a koleszterinnel nem lesz baj.
Sokkal jobbnak tartom, mint, azon rossz minőségű étolajokat, amit vegyi anyagokkal kezelnek. Bárki megfigyelheti, amikor mosogat, a zsíros edény pusztán forró vízzel oldódik, míg az étolajos edény egy ragacs, nehezen tisztítható még mosogatószeres, forró vízzel is. Ez is sokat elmond.
Tehát nem a zsírtól kell félni....nagyanyáink csak azzal főztek, és egészségesebbek is voltak....mint manapság. Törekedjünk, hogy minél kevesebb E betűs ételt együnk.
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!
Link másolása